Meer

Bitter

Bitter is, naast zoet, zout, zuur en umami één van de vijf smaken die we kunnen onderscheiden. Je smaakperceptie verloopt via smaakreceptoren, die je smaakbeleving doorgeven aan je hersenen en dan vertellen om welke smaak het gaat. De bittere smaakperceptie is echter niet bij iedereen even sterk.

Gen verantwoordelijk voor gevoeligheid smaak bitter

Wetenschappers hebben ontdekt dat het TAS2R38 gen verantwoordelijk is voor de verschillen in gevoeligheid voor de smaak bitter. Ongeveer 80 procent van de mensen in een studie waren dragers van twee normale kopieën van het TAS2R38 gen, waardoor bittere smaak niet werd gedetecteerd.

Het vermogen om bitter te proeven wordt bepaald door het vermogen om een specifieke stof te proeven, genaamd 6-n-propylthiouracil (PROP).

PROP wordt normaal gesproken niet in de natuur teruggevonden, maar het vermogen om deze stof te proeven is nauw verwant met het vermogen om andere gerelateerde bittere stoffen te proeven. Bittere stoffen zoals bijvoorbeeld te vinden zijn in broccoli, kool, koffie, tonic en sommige bieren.

Therapeutisch gezien is deze smaakwaarneming van belang als het nodig is om de inname van zwavel-gerelateerde stoffen te verhogen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het herstellen of verbeteren van de methylering.

Proef jij bittere smaak intensiever?

Ben jij drager van het TAS2R38 gen en ervaar jij bittere smaken intensiever dan anderen? Dan geven we je graag wat tips.

Het belangrijkste is om de producten met de bittere smaak (zoals kool of radijs) niet volledig te schrappen uit jouw maaltijden enkel vanwege de bittere smaak. Want deze stoffen spelen een rol in jouw spijsvertering. Als je het onaangenaam vindt om te eten, dan raden wij je aan om groenten uit de lente periode te eten. Deze hebben ze een minder bittere smaak. Roerbak de groenten die jij bitter vindt of voeg het voedingsmiddel toe in een soep, pasta of combineer het met kruiden zodat de bittere smaak niet overheersend aanwezig is.