Meer

Man of vrouw?

Genecoach heeft voor mannen en vrouwen een verschillend DNA rapport, want sommige genen hebben een groter effect binnen de stofwisseling van mannen dan bij vrouwen, en andersom.

Krachttraining

Het gen INSIG2 heeft een groter effect op de reactie en werking van spieren gerelateerd aan krachttraining bij mannen. Krachttraining is voor iedereen zinvol, maar de effectiviteit van de manier waarop je traint wordt voor een belangrijk deel bepaald door dit INSIG2 gen. Afhankelijk van je aanleg kun je bijvoorbeeld beter zware krachttraining verdragen, waarbij je meer gewicht met minder herhalingen traint, terwijl varianten binnen dit gen maken dat je effici├źnter traint met meer herhalingen en minder gewicht. Niet binnen je aanleg trainen maakt je blessure gevoeliger, geeft je minder progressie en kan het bereiken van een goede lean body mass verstoren.

Vetverbranding

Het gen LPL heeft een invloed op het effici├źnt verbranden van lichaamsvet bij fysieke inspanning. Er bestaat een variant die je als vrouw het voordeel geeft dat deze verbranding sneller op gang komt. Wanneer je deze variant niet draagt kan het frustrerend zijn dat al die fysieke inspanning die je levert niet leidt tot het gewenste resultaat, een snelle verbranding van lichaamsvet. Veel vrouwen zijn drager van de variant die dit voordeel niet geeft. Hier bestaat er een directer verband tussen vetverbranding en dat wat je eet.

DNA rapport

Bovenstaande uitleg geeft dus aan waarom er een verschil is in het DNA rapport van de man en het DNA rapport van de vrouw. Bij de man wordt er aandacht besteed aan krachttraining. Bij de vrouw aan het vetverbrandingstype.