Meer

Vitaminen

Vitaminen behoren samen met mineralen tot de groep micronutriënten. Ook al heb je ze in zeer kleine hoeveelheden nodig, ze zijn absoluut noodzakelijk voor het functioneren van jouw lichaam.

Sleutelrol

Vitaminen zijn geen energiebron, maar ze spelen wel een rol als sleutelfactoren die enzymen helpen bij het stofwisselingsproces. De meeste enzymen kunnen niet functioneren zonder de hulp van vitaminen.

Twee soorten vitaminen

Vitaminen kunnen worden onderverdeeld in wateroplosbare (B en C) en in
vetoplosbare (A, D, E, K) vitaminen.

Wateroplosbare vitaminen worden meestal niet in grote hoeveelheden in je lichaam opgeslagen. Vitaminen gaan snel verloren tijdens het bewaren, verwerken en bereiden van voedsel. Voor voldoende inname van wateroplosbare vitaminen wordt aanbevolen om natuurlijke, verse en onbewerkte voedingsmiddelen te eten.

Vetoplosbare vitaminen kunnen worden gevonden in de vetrijke delen, zoals bijvoorbeeld de lever, van dieren en in sommige plantaardige voedingsmiddelen. Deze vitaminen hopen zich op in je lichaam. Daarom kan, in het geval van vitamine A, D, E en K, jouw inname te hoog zijn. Dit is nogal eens van toepassing op vitamine A.