Meer

Genetische aanleg - alcohol

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen een rood gezicht krijgen, hoofdpijn ontwikkelen, of zelfs misselijkheid ervaren en ook nog eens een verhoogde hartslag krijgen na het drinken van de geringste hoeveelheid alcohol?

Wetenschappers zijn erin geslaagd dit fenomeen op een moleculair niveau in kaart te brengen. De reden hiervoor is een verandering in het gen dat codeert voor het enzym ALDH2. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van acetaldehyde, een tussenproduct in het ethanol (=alcohol) metabolisme, dat zelfs meer toxisch is dan de ethanol zelf. Bij mensen met een defect van het ALDH2 gen accumuleert acetaldehyde. Dit is de reden waarom ze het drinken van alcohol vermijden. Ondanks het feit dat dit gebrek meer kenmerkend is voor Aziaten komt het ook voor in andere bevolkingsgroepen.

Variant genen enzym ADH1

Ook het enzym ADH1 is belangrijk voor je alcohol metabolisme, omdat het verantwoordelijk is voor de eerste fase van de omzetting van ethanol in acetaldehyde. Onderzoekers hebben ontdekt dat er ook een variant aanwezig kan zijn in de genen die het enzym ADH1 produceren, wat de efficiëntie van de ethanolomzetting sterk beïnvloedt. Deze varianten zijn niet zo bepalend als die in het ALDH2 gen, maar ze bepalen nog steeds alcoholgevoeligheid.

Andere factoren verdraagzaamheid alcohol

Twee factoren die ook van invloed zijn op je alcoholverdraagzaamheid zijn methylering en je vetstofwisselingstype. Ongunstige methyleringsgenen en het vetstofwisselings-type C maakt het zinvol om alcohol inname te beperken of zelfs te vermijden.

Ondanks een gunstige aanleg: drink met mate want overmatig alcoholgebruik kan veel negatieve gevolgen hebben.