Meer

Genetische behoefte aan dag- en zonlicht

Sommige mensen houden van het winterseizoen, terwijl anderen er een afkeer van hebben, omdat voor hen het winterseizoen aanvoelt als een ‘ramp’.

Twee specifieke genen

Wetenschap heeft twee specifieke genen ontdekt die jouw reactie op het veranderen van de seizoenen beïnvloeden als gevolg van verminderde blootstelling aan daglicht en zonlicht. Deze twee genen zijn NPAS (1) en NPAS (2). Deze NPAS genen beïnvloeden je dagelijkse ritme en seizoen ritmes, evenals verschillende metabole processen. Ongunstige varianten (kunnen) leiden tot veranderingen in gedrag, stemming, stofwisseling, je lichaamsgewicht en zelfs gevoeligheid voor blessures. Dit effect lijkt sterk verbonden met de evolutie.

Evolutie

Het verminderen van je stofwisseling in tijden van voedselschaarste lijkt een voordeel te zijn. Dit was normaal gesproken het winterseizoen. Maar in de huidige maatschappij is deze reactie niet meer nodig. Genetische aanpassingen in een bevolking hebben duizenden jaren nodig. Dus veel mensen dragen deze genetische aanleg nog in zich mee. Daarom bezitten sommige mensen een sterke behoefte aan zon in de winter. Of reageren zij juist goed op speciale daglichtlampen of doen het juist minder goed wanneer bijvoorbeeld hun leef- en werkomgeving niet voldoende daglicht biedt.
Het hoeft namelijk niet alleen zonlicht te zijn.