Meer

Herstelfactoren

In jouw DNA rapport geeft het hoofdstuk over herstelfactoren je informatie over je genetische aanleg van gevoeligheid voor ontstekingen, je vermogen om oxidatieve stress tegen te gaan, je ontgiftingsvermogen en je methylatiecapaciteit.

Methylering

Methylering is een fundamenteel metabool proces dat niet alleen je herstel beïnvloedt, maar ook je energieproductie, je productie van neurotransmitters, die je gedrag, denken en gevoel aanzienlijk beïnvloeden, je hart- en vaatgezondheid, verschillende leverfuncties en zelfs je genexpressie. Herstelfactoren gaan over het verbeteren van je dagelijkse functioneren, omdat ze alle gebieden van je leven kunnen beïnvloeden; van geheugen tot concentratie, van je energiek en emotioneel evenwichtig voelen en tevens in staat zijn om te kunnen gaan met de uitdagingen van het leven.

Begrijpen van ontsteking

Ontsteking in cellen, weefsels, organen en andere gebieden van je lichaam zijn een belangrijke factor in het verminderen van je herstelcapaciteit, niet alleen bij fysieke inspanning, maar bij alle activiteiten van je dagelijks leven. Ontsteking kan plaatsvinden op celniveau, zonder dat je weet dat het gebeurt. Wat je kunt merken is dat je welzijn vermindert en dat het voor je gevoel meer moeite kost om iets gedaan te krijgen.

Brandblussen

Laten we eens kijken naar de term ‘ontsteking’. Onze metafoor volgt op de Engelse vertaling ervan; inflammation. Dit woord spreekt over ‘vlammen’. Op celniveau is ontsteking net als brand in de cel. Je zal dit dan aan de buitenkant niet zomaar merken, maar in je cellen vermindert het de activiteit van tal van belangrijke processen. Wanneer er brand uitbreekt, geldt hoe eerder je kan blussen, des te minder ernstig de gevolgen.

Hetzelfde geldt ook op celniveau. Bepaalde voedingsstoffen functioneren als brandblussers, terwijl andere de intensiteit van de brand juist versterken. De kern in onze metafoor is dat ontsteking draait om biochemie. Je kunt dit proces dus versnellen of vertragen met datgene wat je eet. Zo simpel is het!

Herstelcapaciteit

Chronische ontsteking, van laaggradig tot hooggradig, vermindert de herstelcapaciteit van je lichaam. Verschillende genen hebben een invloed op je gevoeligheid voor ontsteking. Je capaciteit om te ontgiften, je oxidatieve stress te verminderen en je methylatie en homo-cysteïne in evenwicht te houden, hebben ook een invloed op jouw herstelcapaciteit.

Specifieke genen spelen een primaire rol in je ontstekingsgevoeligheid, daarna volgt de invloed van epigenetische factoren. Blootstelling aan toxische stoffen uit de omgeving, verminderde biodiversiteit van bacteriën in je microbioom (het totaal van alle bacteriën in je darm), chronische stress, bepaalde medicijnen, je voedingspatroon, leefstijlgewoonten zoals roken en alcohol drinken, je niveau en frequentie van lichamelijke activiteit, enzovoort, oefenen alle een invloed uit op je herstelcapaciteit.

Als we alle herstelfactoren samenvatten, kunnen we concluderen dat hoe meer genetische varianten je vindt in je herstelfactoren, des te meer je rekening dient te houden met voeding, rust, zuiver drinkwater en het voorkomen van blootstelling aan omgevingstoxines.