Meer

Koffie, koffie... een lekker kopje koffie

De meeste mensen beginnen hun werkdag met een bakje koffie onder het mom van "even lekker wakker worden". Dit blijft meestal niet bij één bakje koffie en zo wordt het zwarte goud de hele dag door gedronken. Maar, kan iedereen daar nou even goed tegen?

Afbraak cafeïne

Het antwoord op bovenstaande vraag is: nee. Niet iedereen kan even goed tegen koffie. Wij leggen je graag uit hoe dit nou precies zit.

Koffie zelf is een energiebooster voor de spieren en een cognitieve versterker voor je hersenen. Ben je echter genetisch trager in je afbraak van cafeïne, dan kunnen er onaangename bijwerkingen ontstaan. Denk hierbij aan rusteloosheid, beven en problemen met je bloeddruk.

Cafeïne wordt in je lever afgebroken door het enzym genaamd CYP1A2. Dit enzym is verantwoordelijk voor 95% van de afbraak van cafeïne.

Genetische varianten hebben een belangrijke invloed op het functioneren van het CYP1A2 gen en bepalen je mate van afbraak. Mensen met één of twee ongunstige kopieën van het CYP1A2 gen breken cafeïne langzamer af en voelen daardoor een groter effect van koffie.

Alternatieven?

Liefhebber van koffie? Of is koffie een ritueel in jouw dagelijks ritme maar weet je dat jouw genetische aanleg voor cafeïne niet gunstig is?

Drink dan een kopje koffie zonder cafeïne of als alternatief zwarte of groene thee. Bij zwarte thee komt het stimulerende gevoel pas later, het is zwakker en duurt langer dan bij koffie. Groene thee bevat meer antioxidanten en vitaminen dan gewone koffie.

Genoeg alternatieven dus!