Meer

Stoppen met roken

Het beste wat je kunt doen voor je gezondheid is natuurlijk stoppen met roken. Merk jij dat mensen in jouw omgeving makkelijker van hun sigaret kunnen afblijven dan jij? Dat kan kloppen, omdat de één verslavingsgevoeliger voor nicotine is dan de ander.

Slechte gewoonte

Roken is een bewezen oorzaak van talloze ernstige medische aandoeningen. Het is voldoende om te vermelden dat iedere tiende persoon (of de helft van de gewone rokers in de wereld) eerder overlijdt aan de gevolgen van roken. Ondanks dit feit blijft roken een gewoonte die zeer weinig mensen opgeven.

Verslaving

Roken veroorzaakt psychologische verslaving. Nicotine is de verbinding die daarvoor verantwoordelijk is. Nicotine bindt met speciale receptoren in de hersenen en het zorgt voor een gevoel van comfort en plezier. De gevoeligheid van deze receptoren verschilt een beetje tussen mensen en de genoemde binding is dus niet hetzelfde bij iedereen. Daarom raken sommige mensen sneller verslaafd aan nicotine en anderen minder. Onderzoekers hebben ontdekt dat een variant in het CHRNA3 gen niet het beginnen met roken beïnvloedt, maar wel het aantal gerookte sigaretten. Daarmee draagt het bij aan een grotere verslavingsgevoeligheid aan nicotine. Daarom vinden mensen met een ongunstige CHRNA3 aanleg het moeilijker om te stoppen met roken.

Stoppen

Laat jouw genetische aanleg nooit een excuus zijn om wel/niet te stoppen met roken. Een sterke wil en verlangen zijn nog steeds de belangrijkste factoren bij het stoppen met roken. Zorg dat je fysiek actief bent, want lichamelijke activiteit vermindert de drang naar een sigaret. Ga zo vaak mogelijk naar buiten voor frisse lucht en blijf op plaatsen waar roken verboden is.