Meer

Stress, wie kent het niet?

De eerste wetenschappelijke publicatie over stress of het 'general adaption syndrome', is in 1936 in Nature gepubliceerd door Hans Selye. Zijn definitie over stress als "het niet-specifieke antwoord van het lichaam op elke vraag naar verandering" wordt nog steeds gebruikt. Hans Selye gebruikte in zijn publicatie geen afbeeldingen. Zijn idee is later in de onderstaande grafiek in beeld gebracht.
Grafiek

Grafiek

In deze grafiek worden de drie stadia van Selye's algemene aanpassingssyndroom weergegeven: alarmreactie, weerstand en uitputting. De grafiek laat zien dat een toename in tijd en spanning (langdurige stress) uiteindelijk resulteert in uitputting.

Bron: OpenStax College. Vrij te downloaden: https://cnx.org/contents/Sr8Ev...

Alarmreactie, weerstand en uitputting

De alarmreactie beschrijft de onmiddellijke reactie van het lichaam op een dreigende situatie of noodsituatie en is ongeveer gelijk aan de vecht- of vluchtreactie. Tijdens een alarmreactie wordt je gewaarschuwd voor een stressfactor en je lichaam alarmeert je met een cascade van fysiologische reacties die je de energie geven om de situatie te beheersen.

Als de stress langdurig is zal je het stadium van resistentie bereiken. In dit stadium is de eerste schok van de alarmreactie afgezwakt en heb je je aangepast aan de stressor. Toch blijft je lichaam alert en is het bereid te reageren zoals tijdens de alarmreactie, maar met minder intensiteit. Wanneer de stress gedurende een nog langere periode doorgaat, ontstaat de fase van uitputting. In dit stadium ben je niet meer in staat je aan te passen aan de stressor. Je raakt uitgeput, omdat je niet meer het vermogen hebt om weerstand te bieden.

Reactie op stress

Niet iedereen reageert hetzelfde op stress. Klachten die je kunt ervaren zijn onder andere: vermoeidheid, somberheid, sneller emotioneel zijn, je minder goed kunnen concentreren, slaapproblemen, hoofdpijn, maag- en darmklachten. Stress kan er ook voor zorgen dat je ongezonder gaat leven. Dit kan je merken aan minder bewegen, meer alcohol drinken en ongezonder eten.

DNA rapport

Wil je weten hoe jij op stress reageert en hoe jouw prestatie- en herstelvermogen ervoor staat? Genecoach bepaalt jouw genetische aanleg met betrekking tot je stressverwerking en wij bepalen jouw neurotransmitterbalans met betrekking tot je prestatie- en herstelvermogen met de digitale Brain Index.

Lees meer