Meer

Vitamine D

Vitamine D lijkt een beschermd effect te hebben bij COVID-19. Sowieso in deze tijden van veel binnen zitten en weinig zonlicht kunnen we extra letten op onze vitamine D-spiegel, en sommige mensen hebben zonlicht niet alleen nodig vanwege de vitamine D-aanmaak.

Werking van vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine, die onder andere betrokken is bij de opname van calcium in je darmen, zorgt voor de opname van calcium in je botten en is betrokken bij de regulatie van je immuunsysteem, je bloedsuikerspiegel en zelfs je genexpressie. Je vitamine D-spiegel in je bloed wordt beïnvloed door voeding, blootstelling aan zonlicht op je huid en van je genetische omzetting via een aantal enzymen.

Lees hier meer over vitaminen

Vitamine D-spiegel

In een onderzoek dat in 2010 werd gestart werden vitamine D-spiegels gemeten van 33.000 mensen en verschillende genen werden geanalyseerd op hun betrokkenheid bij de opname van vitamine D. Drie genen werden geïdentificeerd. De variatie in het GC-gen had de grootste invloed en mensen met twee ongunstige kopieën van dit GC-gen vertoonden een 20 procent lagere vitamine D-spiegel. De genen DHCR7 en CYP2R1 hadden een even belangrijke invloed op de vitamine D-spiegel. Deze drie genen zijn daarom opgenomen in onze Genecoach-DNA-analyse en op basis van deze analyse kunnen we je genetische behoefte aan vitamine D effectief voorspellen.

Dag- en zonlicht voor je stofwisseling

Jouw welzijn wordt ook beïnvloed door bepaalde factoren die verband houden met veranderingen van de seizoenen. Sommige mensen houden van het winterseizoen, terwijl anderen er een afkeer van hebben, omdat voor hen het winterseizoen aanvoelt als een ‘ramp’. Wetenschap heeft twee specifieke genen ontdekt die jouw reactie op het veranderen van de seizoenen beïnvloeden als gevolg van verminderde blootstelling aan daglicht en zonlicht. Deze twee genen zijn NPAS (1) en NPAS (2). Deze NPAS-genen beïnvloeden je circadiaanse (dagelijkse ritme) en seizoen ritmes, evenals verschillende metabole processen.

Ongunstige varianten (kunnen) leiden tot veranderingen in gedrag, stemming, stofwisseling, je lichaamsgewicht en zelfs gevoeligheid voor blessures. Dit effect lijkt sterk verbonden met de evolutie. Het verminderen van je stofwisseling in tijden van voedselschaarste lijkt een voordeel te zijn. Dit was normaal gesproken het winterseizoen, maar in de huidige maatschappij is deze reactie niet meer nodig. Genetische aanpassingen in een bevolking hebben duizenden jaren nodig, dus veel mensen dragen deze genetische aanleg nog in zich mee. Daarom bezitten sommige mensen een sterke behoefte aan zon in de winter of reageren juist goed op speciale daglichtlampen of doen het juist minder goed wanneer bijvoorbeeld hun leef- en werkomgeving niet voldoende daglicht biedt.