Meer

Vitamine D

In jouw DNA rapport wordt in het hoofdstuk micronutriënten aandacht besteed aan Vitamine D.

Opname van calcium

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Vitamine D is onder andere betrokken is bij de opname van calcium in je darmen. Het zorgt voor de opname van calcium in je botten en deze vitamine is betrokken bij de regulatie van je immuunsysteem, je bloedsuikerspiegel en zelfs je genexpressie.

Lees hier meer over vitaminen

vitamine D spiegel

Je vitamine D spiegel in je bloed wordt beïnvloed door voeding, blootstelling aan zonlicht op je huid en van je genetische omzetting via een aantal enzymen.
In een onderzoek dat in 2010 werd gestart, werden vitamine D-spiegels gemeten van 33.000 mensen. Verschillende genen werden geanalyseerd op hun betrokkenheid bij de opname van vitamine D. Drie genen werden geïdentificeerd. De variatie in het GC gen had de grootste invloed en mensen met twee ongunstige kopieën van dit GC gen vertoonden een 20 procent lagere vitamine D spiegel. De genen DHCR7 en CYP2R1 hadden een even belangrijke invloed op de vitamine D spiegel. Deze drie genen zijn daarom opgenomen in onze DNA-analyse. Op basis van deze analyse kunnen we je genetische behoefte aan vitamine D effectief voorspellen.