Meer

Vitamine E

In jouw DNA rapport wordt in het hoofdstuk micronutriënten aandacht besteed aan Vitamine E.

Vetoplosbare vitamine

Vitamine E, ook bekend onder de naam tocoferol, is één van de belangrijkste, vetoplosbare vitamine. Vitamine E helpt beschermen tegen oxidatieve stress. Een tekort aan vitamine E verhoogt onder andere de ontstekingsgevoeligheid.

Lees hier meer over vitaminen

Genetische invloed vitamine E spiegel

Mensen met lagere vitamine E spiegels zijn verhoogd vatbaar voor chronische ziekten. Mensen met hogere vitamine E spiegels hebben minder gezondheidsproblemen en functioneren in het algemeen fysiek op een hoger niveau.

In de zoektocht naar antwoorden op de vraag waarom er verschillen in vitamine E spiegels tussen mensen optreden, werd als antwoord gevonden dat dit niet alleen voeding gerelateerd is, maar dat dit ook een genetische invloed kent.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gunstige variant kan optreden in het gen APOA5, dat de vitamine E spiegel verhoogt. Mensen met zo’n dergelijke genetische aanleg vertonen een hogere vitamine E spiegel, met als gevolg een verlaagde dagelijkse behoefte aan vitamine E met betrekking tot hun gezondheid. Mensen met ongunstige varianten van dit APOA5 gen dienen voedingsmiddelen met meer vitamine E op te nemen in hun voedingspatroon om hun vitamine E spiegel op peil te houden.